De 3 duurzaamste wokpannen van dit moment.

Duurzame materialen voor wokpannen, 

 1. Pannen van gietijzer: Gietijzer is een zeer duurzaam materiaal en kan jarenlang meegaan als het goed wordt onderhouden. Het is ook een goede warmtegeleider, dus het is ideaal voor het koken op hoge temperaturen.
 2. RVS pannen: RVS pannen zijn ook zeer duurzaam en kunnen jarenlang meegaan als ze goed worden onderhouden. Ze zijn ook gemakkelijk te reinigen en kunnen op alle warmtebronnen worden gebruikt.
 3. Pannen met een coating: Pannen met een een coating zijn duurzaam en gemakkelijk te reinigen. Ze hebben echter de neiging om snel te beschadigen als ze met metalen keukengerei worden gebruikt of op te hoge temperaturen worden gekookt.

kooptips

 • gietijzer

 • RVS

 • coatings

 

vergelijking: Gietijzer en RVS

Gietijzer: Enkele voordelen van het gebruik van gietijzeren pannen:

 1. Warmteverdeling: Gietijzeren pannen hebben uitstekende warmteverdeling en -behoud. Ze houden warmte gelijkmatig vast en verspreiden het over de hele pan, waardoor voedsel gelijkmatig wordt gekookt en bruin wordt. Dit zorgt voor een betere kookervaring en resulteert in smakelijkere gerechten.
 2. Duurzaamheid: Gietijzer is zeer duurzaam en kan generaties lang meegaan. Deze pannen zijn bestand tegen krassen, deuken en andere vormen van slijtage. Met de juiste zorg kunnen gietijzeren pannen een leven lang meegaan, wat ze tot een goede investering maakt.
 3. Niet-klevend oppervlak: Na verloop van tijd vormt zich een natuurlijke anti-aanbaklaag op gietijzeren pannen, bekend als “seasoning”. Deze laag ontstaat door het inbakken van olie en vet, wat resulteert in een glad oppervlak dat voedsel niet snel laat kleven. Dit maakt gietijzeren pannen ideaal voor het bakken van voedsel dat een goede bruining vereist, zoals vlees en aardappelen.
 4. Veelzijdigheid: Gietijzeren pannen zijn uiterst veelzijdig en kunnen op verschillende kookoppervlakken worden gebruikt, zoals fornuizen, ovens, barbecues en open vuren. Ze zijn geschikt voor het bereiden van verschillende gerechten, van braden en bakken tot stoven en frituren.
 5. Verhoogt ijzerinname: Het koken in gietijzeren pannen kan de hoeveelheid ijzer in voedsel verhogen. Dit is vooral voordelig voor mensen met bloedarmoede of een laag ijzergehalte. Het ijzer uit de pan wordt overgedragen op het voedsel, wat kan bijdragen aan de dagelijkse ijzerinname.
 6. Weinig onderhoud: Gietijzeren pannen vereisen niet veel onderhoud. Het is belangrijk om ze na elk gebruik grondig schoon te maken en goed te drogen om roestvorming te voorkomen. Af en toe moeten ze worden opnieuw ingebrand om de anti-aanbaklaag te behouden. Over het algemeen zijn gietijzeren pannen echter vrij eenvoudig te onderhouden.

RVS: Eigenschappen van rvs wokpannen:

 1. Duurzaamheid: Roestvrijstalen pannen zijn zeer duurzaam en bestand tegen deuken, krassen en corrosie. Ze kunnen lang meegaan, zelfs bij intensief gebruik, en zijn bestand tegen hoge temperaturen. Roestvrij staal is over het algemeen een uitstekend materiaal voor langdurig kookgerei.
 2. Warmteverdeling: Roestvrijstalen pannen hebben een goede warmteverdeling, waardoor voedsel gelijkmatig kan worden gekookt. Hoewel ze niet zo snel warmte vasthouden als gietijzer, kunnen ze een constante warmte handhaven en gelijkmatig verspreiden, wat resulteert in gelijkmatig gekookte maaltijden.
 3. Veiligheid en hygiëne: Roestvrij staal is een veilig en hygiënisch materiaal voor kookgerei. Het reageert niet met voedsel en geeft geen chemicaliën af, waardoor het veilig is voor dagelijks gebruik. Bovendien is roestvrij staal gemakkelijk schoon te maken en is het bestand tegen bacteriën en schimmels, waardoor het een goede keuze is voor voedselveiligheid.
 4. Niet-reactief: Roestvrijstalen pannen zijn niet-reactief, wat betekent dat ze geen smaak of geur aan het voedsel afgeven. Ze behouden de natuurlijke smaak en kleur van het voedsel, waardoor je volop kunt genieten van de echte smaken van je gerechten.
 5. Veelzijdigheid: Roestvrijstalen pannen zijn uiterst veelzijdig en kunnen op verschillende kookoppervlakken worden gebruikt, zoals fornuizen, ovens en inductiekookplaten. Ze zijn geschikt voor verschillende kooktechnieken, zoals braden, sauteren, stoven en sudderen.
 6. Gemakkelijk onderhoud: Roestvrijstalen pannen zijn relatief eenvoudig te onderhouden. Ze kunnen in de vaatwasser worden gereinigd, maar handmatig afwassen met warm water en zeep is meestal voldoende. Het is belangrijk om ze goed te drogen om watervlekken te voorkomen. Roestvrijstalen pannen kunnen ook worden opgepoetst om hun glanzende uitstraling te behouden.